Przewiń do:

Miło nam donieść, że we wrześniu 2016 roku Telewizja Polska Katowice zaprosiła przedstawicieli naszego muzeum do kulinarnego programu prowadzonego przez znanego śląskiego kucharza Remigiusza Rączkę.

Co program kulinarny ma wspólnego z tematyką naszych wystaw? Ano ma całkiem sporo, gdyż w cyklu „Zasmakuj w Sienkiewiczu” rozprawiano o potrawach, zwyczajach i wydarzeniach opisywanych przez Henryka Sienkiewicza w swych utworach. A Sienkiewicz to przecież autor nie tylko „Trylogii”, lecz również dziejącej się w Afryce przygodowej powieści „W pustyni i w puszczy” oraz mniej dziś znanych, lecz w swoim czasie bardzo popularnych reportaży „Listy z podróży do Ameryki” i „Listów podróży do Afryki”. Tworząc wystawę „Polskie poznawanie świata”  mieliśmy zatem na uwadze także jego postać.

Realizatorzy programu zaprosili zatem do występu w nim dyrektora naszego muzeum, dr. Lucjana Buchalika, który wraz z Tomaszem Góreckim opowiedzieli czym różni się Afryka współczesna od tej sprzed stu lat, dyskutowali na temat sposobu postrzegania Afryki przez Henryka Sienkiewicza, dyskutowali także o innych podróżach autora „Trylogii”. Program wyemitowała Telewizja Polska Katowice 19 listopada 2016 roku, obejrzeć go jednak można także teraz wchodząc na serwer internetowy TVP Katowice.

 

Zapraszamy do obejrzenia całego odcinka:

http://katowice.tvp.pl/27588293/podroze-w-powiesciach-h-sienkiewicza

 

Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na zapisywanie na Twoim komputerze tzw. plików cookies. Ciasteczka pozwalają nam na gromadzenie informacji dotyczących statystyk oglądalności strony. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie ich zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej.