Pojemnik– MŻo/A/4039
Datowanie: połowa XX w.
Wykonanie: Skórzany pojemnik od Tuaregów na mleko, masło lub wodę. Bogato zdobiony rzemieniami, niektóre z nich dekorowane są wzorami geometrycznymi.
Ogromne znaczenie dla Tuaregów zmuszonych do częstego przewożenia dobytku oraz przechowywania różnych produktów miały skórzane pojemniki. W bukłakach abaior zrobionych z koziej skóry, 20-25 litrów, z której nie usunięto skóry transportowano wodę.
W innych worach, tamhit wykonanych z owczej albo koziej skóry przechowywano i transportowano cukier, herbatę, ziarno. Z kozich skór robiono wory tausoufra i adaboun,
w których przechowywano mleko, ser a czasami wodę. W specjalnych pojemnikach tanourat wyrabiano masło i przechowywano maślankę. Gdy pojemniki zaczynały się starzec wykorzystywano je do kwaszenia mleka.
Zakup dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu własnego Narodowego Instytutu Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów "Rozbudowa zbiorów muzealnych”.
Bibiliografia:
- A. Rybiński, Tuaregowie z Sahary, Warszawa 2015 r.
________________________________
Zakup dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu własnego Narodowego Instytutu Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów „Rozbudowa zbiorów muzealnych”.