Przewiń do:

Datowanie: połowa XX w.   

Wykonanie: Skórzany pojemnik od Tuaregów na mleko, masło lub wodę. Bogato zdobiony rzemieniami, niektóre z nich dekorowane są wzorami geometrycznymi.

 Ogromne znaczenie dla Tuaregów zmuszonych do częstego przewożenia dobytku oraz przechowywania różnych produktów miały skórzane pojemniki. W bukłakach abaior zrobionych z koziej skóry, 20-25 litrów, z której nie usunięto skóry transportowano wodę.

W innych worach, tamhit wykonanych z owczej albo koziej skóry przechowywano i transportowano cukier, herbatę, ziarno. Z kozich skór robiono wory tausoufra i adaboun,
w których przechowywano mleko, ser a czasami wodę. W specjalnych pojemnikach tanourat wyrabiano masło i przechowywano maślankę.  Gdy pojemniki zaczynały się starzec wykorzystywano je do kwaszenia mleka.

 

Zakup dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu własnego Narodowego Instytutu Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów "Rozbudowa zbiorów muzealnych”.  

 

Bibiliografia:

- A. Rybiński, Tuaregowie z Sahary, Warszawa 2015 r.

________________________________

Zakup dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu własnego Narodowego Instytutu Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów „Rozbudowa zbiorów muzealnych”.

Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na zapisywanie na Twoim komputerze tzw. plików cookies. Ciasteczka pozwalają nam na gromadzenie informacji dotyczących statystyk oglądalności strony. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie ich zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej.